Veelgestelde vragen
Zie hieronder de antwoorden op veel gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact op.
naar contactWat is de actuele wachttijd?
Op dit moment is de wachttijd: 12 weken (april 2025)
Heb ik verwijzing van de huisarts nodig?
Voor therapie is een verwijzing van de huisarts, POH-GGZ of medisch specialist nodig. Voor coaching is geen verwijzing nodig, je kunt je direct aanmelden.
Wat kan ik verwachten bij de eerste afspraak?
Bij een eerste afspraak bespreken we of jouw hulpvraag past bij wat ik kan bieden. Dit gesprek duurt ongeveer 60 tot 90 minuten. We bespreken hoe jouw klacht invloed heeft op jouw leven en wat jij zou willen bereiken. Daarna maken wij samen jouw hulpvraag en doelen concreet.
Zijn de gesprekken vertrouwelijk?
Ja, alle gesprekken zijn vertrouwelijk. Alleen met de verwijzer wordt bij start en afronding van het therapietraject een schriftelijke terugkoppeling gedeeld, waar je eerst inzage in krijgt. Met andere derden deel ik geen informatie zonder jouw toestemming.
Hoe vaak vinden de sessies plaats?
Sessies kunnen elke week plaatsvinden, of om de week. Naarmate de therapie vordert kunnen we in overleg de frequentie verlagen. Een behandelsessie duurt doorgaans 45 tot 60 minuten.
Hoe lang duurt een behandeling?
De duur van de behandeling is afhankelijk van jouw hulpvraag en doelen. Tijdens het intakegesprek wordt besproken met welke duur je rekening kunt houden. We kunnen dit eventueel bijstellen na een tussentijdse evaluatie. Je kunt uitgaan van ongeveer 10 sessies in de basis GGZ.
Waar vinden de sessies plaats?
De praktijkruimte bevindt zich op de eerste verdieping aan de Parkweg 20 in Wapenveld. Er is geen lift aanwezig. In overleg kunnen we wandelend in het bos de sessies doen. We starten altijd in de praktijk.
Wat kan ik doen als ik een klacht heb?
Mocht je een klacht hebben, dan nodig ik je uit om dit met mij te bespreken. Als we er niet samen uitkomen, kan je contact opnemen met een klachtenfunctionaris van de LVVP. Vind hierover meer informatie op de website van de LVVP
Waar kan ik terecht als mijn psycholoog afwezig is?
Wanneer ik gepland of ongepland voor langere tijd afwezig ben, wordt de waarnemer ingezet. Hierover word je inhoudelijk geïnformeerd in het behandelplan wat wordt opgesteld binnen de intakefase.
Wat moet ik doen als ik tussen sessies door acuut zorg nodig heb?
Hierover maken wij afspraken bij de intake. Binnen de openingstijden van de praktijk kun je mij bellen en eventueel een voicemail achterlaten. Ik bel jou dan zo snel mogelijk terug. Buiten de openingstijden van de praktijk, maar binnen openingstijden van de huisarts, neem je met je eigen huisarts contact op. Buiten deze openingstijden kun je terecht bij de huisartsenpost.
Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?
Voor 2025 heb ik contracten afgesloten met: ASR, Caresq, DSW, Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis. Op dit moment ben ik nog in onderhandeling met een aantal zorgverzekeraars waarover in maart duidelijkheid komt. Ik heb voor 2025 geen contracten af kunnen sluiten met VGZ, ONVZ, Salland en CZ. Wanneer ik wel een contract heb met jouw zorgverzekeraar, wordt de factuur direct naar de zorgverzekeraar verzonden. Houd er rekening mee dat jouw eigen risico wordt aangesproken wanneer je hier nog openstaand saldo hebt. Wanneer ik geen contract heb met jouw zorgverzekeraar, dan betaal je de factuur zelf. Vervolgens kun je deze indienen bij je zorgverzekeraar voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Mijn advies is om bij je zorgverzekeraar na te vragen welk percentage van het NZa-tarief vergoed wordt voor niet-gecontracteerde zorg in de Basis GGZ.
Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem contact met ons op wanneer je een vraag hebt waarvan je het antwoord niet op de website kunt vinden.