Behandelvoorwaarden Praktijk Het Bospad
Bijlage 1 Visitatie
Bijlage 2 Betalingsvoorwaarden van de praktijk
Praktijkinformatie
Praktijk Het Bospad is een vrijgevestigde praktijk voor psychologische behandeling in de generalistische basis GGZ, coaching en supervisie in Wapenveld. Renee de Winter is eigenaar en werkzaam als GZ-psycholoog (BIG: 09923456525). De actuele openingstijden worden vermeld op de website bij ‘Contact’.
De praktijk is aangesloten bij de beroepsvereniging Landelijke vereniging van vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten (LVVP). In de praktijk worden er volwassen cliënten (vanaf 18 jaar oud) behandeld met licht tot matig-ernstige psychologische klachten zoals angst, depressie, trauma, aanhoudende lichamelijke klachten, AD(H)D. Er wordt gebruik gemaakt van technieken uit de acceptance and commitment therapy (ACT), cognitieve gedragstherapie (CGT), kortdurende schematherapie en EMDR.
Verwijsbrief
Voor therapie wordt u doorverwezen door de huisarts, POH-GGZ of een medisch specialist. U ervaart klachten en uw functioneren wordt op één of meerdere gebieden belemmerd door deze klachten. Om de behandeling vergoed te kunnen krijgen, is een ondertekende verwijsbrief van de huisarts nodig voor psychische behandeling in de generalistische basis ggz. Op de verwijsbrief wordt vermeld: datum van verwijzing, de agb-code van de huisarts en een (vermoeden van een) DSM-5 diagnose.
Werkwijze
Zodra u de verwijsbrief hebt ontvangen, kunt u zich aanmelden. Dit kan via het contactformulier. Ik streef ernaar binnen vijf werkdagen telefonisch contact met u op te nemen op vrijblijvend te bespreken of jouw hulpvraag past bij wat ik jou kan bieden. Dit gesprek duurt ongeveer 30 minuten. We bespreken dan of we een kennismakingsgesprek/ intakegesprek inplannen. Dit gesprek duurt doorgaans 60 tot 90 minuten. We bespreken hoe jouw klacht invloed heeft op jouw leven en wat jij zou willen bereiken. Daarbij maken wij samen jouw hulpvraag en doelen concreet. Soms zijn aanvullende vragenlijsten nodig om jouw aanmeldreden nog beter te begrijpen. Op basis van het intakegesprek en eventueel aanvullende vragenlijsten, stel ik - eventueel- een diagnose en stellen wij het behandelplan samen op.
Openingstijden en bereikbaarheid
De actuele openingstijden worden vermeld op de website.
Waarneming en crisis
Gezien de afwezigheid van een psychiater, neemt de praktijk geen acute of crisisgevoelige problematiek in behandeling. Bij langere afwezigheid (bijvoorbeeld vanwege verlof) wordt er met u besproken wat er eventueel nodig is aan overbrugging. Overbrugging kan mogelijk georganiseerd worden via uw huisarts of de praktijkondersteuner GGZ in uw huisartsenpraktijk. Soms wordt er overbrugd door een collega uit mijn netwerk. De waarnemer is Natascha Langerhuizen van Psychologiepraktijk De Wijk, https://nataschalangerhuizen-psychologiepraktijkdewijk.nl/ Indien er in uw lopende behandeling toch sprake blijkt van acute toename van ernstige psychische klachten en u direct - buiten de openingstijden van de praktijk- hulp nodig heeft, kunt u een aantal dingen doen:
- In geval van levensbedreigende spoed belt u 112.
- Neem contact op met uw (dienstdoende) huisarts of met de huisartsenpost. Enkel de huisarts kan acute hulp op de korte termijn via de crisisdienst in de GGZ organiseren.
- U kunt kijken op: Ik heb een ernstige psychische crisis | Thuisarts.nl.
- De Luisterlijn (088 0767 000): 24/7 bereikbaar voor een luisterend oor.
- 113 zelfmoordpreventie (0800-0113): 24/7 bereikbaar bij eerste hulp voor mensen die denken aan zelfdoding.
Vergoeding van de consulten
Voor therapie wordt u doorverwezen door de huisarts, POH-GGZ of een medisch specialist. U ervaart klachten en uw functioneren wordt op één of meerdere gebieden belemmerd door deze klachten. Om de behandeling vergoed te kunnen krijgen, is een ondertekende verwijsbrief van de huisarts nodig voor psychische behandeling in de generalistische basis ggz. Op de verwijsbrief wordt vermeld: datum van verwijzing, de agb-code van de huisarts en een (vermoeden van een) DSM-5 diagnose.
Op dit moment ben ik nog in onderhandeling over contracten met de zorgverzekeraars. Wanneer ik contracten heb kunnen afsluiten, betekent dit dat psychologische zorg bij deze verzekeraars wordt vergoed vanuit het basispakket. Sinds 1 januari 2022 worden therapiekosten maandelijks afgerekend op basis van Zorgprestaties. Deze tarieven worden jaarlijks vastgesteld door de NZa. Houd er rekening mee dat jouw eigen risico wordt aangesproken wanneer u hier nog openstaand saldo hebt.
Momenteel betaalt u de factuur zelf. Vervolgens kunt u deze indienen bij uw zorgverzekeraar voor een (gedeeltelijke) vergoeding. Mijn advies is om bij uw zorgverzekeraar na te vragen welk percentage van het NZa-tarief vergoed wordt voor niet-gecontracteerde zorg in de Basis GGZ.
Zie verder ook de betalingsvoorwaarden (bijlage 2).
Kwaliteit
De praktijk beschikt over een goedgekeurd kwaliteitsstatuut dat u kunt vinden op de homepage van de praktijkwebsite. Om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te kunnen blijven waarborgen worden er jaarlijks cursussen gevolgd en symposia/ congressen bijgewoond. Daarnaast ben ik lid van het NIP en de LVVP. Ik neem deel aan verplichte intervisie, dat betekent dat ik onderdeel ben van een intervisiegroep met collega BIG- geregistreerde psychologen. In deze intervisiegroepen heb ik de mogelijkheid uw behandeling geanonimiseerd voor te leggen aan collega's om indicatiestelling, de voortgang en eventuele knelpunten in de behandeling te bespreken.
No-show
Wanneer u de afspraak 24 uur (of langer) van tevoren afzegt of verzet, wordt deze niet in rekening gebracht. Indien u niet op de afspraak komt zonder afzegging, of wanneer u de afspraak binnen 24 uur afzegt en deze niet omgezet kan worden in een belconsult, dan wordt er €75,00 bij u in rekening gebracht. Deze kosten kunt u niet declareren bij uw zorgverzekeraar. De betalingsvoorwaarden van de praktijk zijn van toepassing (bijlage 2). Voor meer informatie: No-show - LVVP.
Wanneer u besluit om niet meer te komen en besluit de praktijk daarover niet te informeren, zal uw traject uiterlijk drie maanden na het laatste consult gesloten worden. Uw huisarts wordt daarvan kort (niet inhoudelijk) op de hoogte gesteld. Eventueel openstaande facturen dienen nog voldaan te worden aan de praktijk. De betalingsvoorwaarden van de praktijk zijn van toepassing (bijlage 2).
Praktisch
De praktijk is gevestigd aan de Parkweg 20 in Wapenveld. Er is gratis parkeergelegenheid langs de straat en u kunt naast de brievenbus het terrein oplopen.
Visitatie
Praktijk Het Bospad is als vrijgevestigde praktijk aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP). Eens in de vijf jaar wordt de praktijk door de LVVP gevisiteerd. Tijdens een visitatie vindt er een inspectie plaats van de praktijk. De gang van zaken bij de praktijk wordt onderzocht om te kijken of de praktijk aan alle (kwaliteits)eisen voldoet om goede zorg te kunnen leveren. In het kader van deze visitatie vindt er een dossieronderzoek plaats, waarbij mogelijk uw persoonlijke dossier wordt ingezien. Ook als uw behandeling is afgesloten, kan uw dossier nog ingekeken worden. Voor het al dan niet geven van toestemming daartoe, en uitgebreidere informatie over de visitatie van mijn praktijk door de LVVP, vindt u in de bijlage 1 van deze behandelvoorwaarden meer informatie.
Klachten
Mocht u ontevreden zijn over het verloop van de behandeling, dan kunt u dit altijd bespreken. Zo kunnen we stil staan bij wat er aan de hand is of voorgevallen is. Op- of aanmerkingen worden zeer serieus genomen en ik denk graag mee in oplossingen. Mochten wij er samen niet uitkomen, dan kunt u contact opnemen met de klachtenfunctionaris van de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen Psychotherapeuten (LVVP) via deze link: https://lvvp.info/voor-clienten/wat-als-ik-ontevreden-ben-de-behandeling/
Aanvulling behandelvoorwaarden Praktijk Het Bospad Contractvrije zorg
Er is momenteel geen overeenkomst tussen uw zorgverzekeraar en de praktijk. Dit betekent dat de praktijk in uw geval contractvrije zorg levert: afhankelijk van uw type polis (budget-, natura- of combinatiepolis) zal er ongeveer 50 – 100% per consult door uw zorgverzekeraar aan u vergoed worden. Onderstaande informatie is om die reden erg van belang om financieel goed geïnformeerd uw behandeling in te gaan.
In de praktijk wordt het door de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) vastgestelde maximumtarief gehanteerd. Deze tarieven zijn op de website vermeld onder Therapie-Tarieven.
Bij een gepland consult wordt uitgegaan van planning = realisatie. Bij afwijkingen van 15 minuten of meer t.o.v. de geplande tijd wordt het consult aangepast op basis van de daadwerkelijk bestede tijd (geldt zowel naar boven als naar beneden), met uitzondering van te laat verschijnen voor het consult. In dit laatste geval zal het volledige consult in rekening gebracht worden. Houdt er rekening mee dat de zorgverzekeraar altijd eerst het eigen risico met u verrekent. U krijgt dan verder bericht van uw zorgverzekeraar.
Aan het begin van iedere maand worden de consulten van de voorgaande maand aan u in rekening gebracht. De ontvangen factuur dient u binnen de betalingstermijn aan de praktijk te voldoen. Deze factuur kunt u, voor of na uw betaling, zelf indienen bij uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van uw polis krijgt u de factuur dan (gedeeltelijk) vergoed.
Bijlage 1 Visitatie
Praktijk Het Bospad is als vrijgevestigde praktijk aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP). Er zijn voornemens om de praktijk aan te melden voor visitatie. Eens in de vijf jaar wordt de praktijk dan door de LVVP gevisiteerd.
Wat is een visitatie?
Tijdens een visitatie vindt er een inspectie plaats van de praktijk waar u in behandeling bent. De gang van zaken bij de praktijk wordt onderzocht om te kijken of de praktijk aan alle (kwaliteits)eisen voldoet om goede zorg te kunnen leveren. Als de visitatie goed is doorlopen, ontvangt uw behandelaar een visitatiecertificaat als bewijs dat de praktijk voldoet aan de kwaliteitseisen van de LVVP.
In het kader van deze visitatie vindt er een dossieronderzoek plaats, waarbij mogelijk uw persoonlijke dossier wordt ingezien. Ook als uw behandeling is afgesloten, kan uw dossier nog ingekeken worden. Er worden gemiddeld 4-5 dossiers per behandelaar per visitatie ingezien.
Het dossieronderzoek wordt uitgevoerd door een visiteur, die ook collega is. Het doel is om te zien of uw dossier compleet is, ofwel alle onderdelen van het dossier aanwezig zijn. Ook wordt bekeken of deze onderdelen (voldoende) gevuld zijn. Het dossier wordt niet op de medische inhoud beoordeeld: dit betekent dat verslagen van gesprekken, verslagen van onderzoeken, inhoud van brieven of andere correspondentie niet worden gelezen. Daarbuiten is de visiteur zelf ook behandelaar en moet hij/zij zich houden aan zijn/haar beroepsgeheim. Dit betekent dat zij de informatie uit uw dossier geheim moeten houden voor anderen.
Geeft u toestemming?
Uw behandelaar vraagt hierbij om uw toestemming voor het inzien van uw dossier voor de visitatie. Als u geen toestemming geeft, kunt u dit in gesprek met mij kenbaar maken. Uw dossier mag dan enkel anoniem ingekeken worden. Dit betekent dat uw persoonlijke gegevens zoals naam, adres, woonplaats, geboortedag en -maand, burger-servicenummer (BSN) en beroep 'weggestreept' worden, zodat u niet als persoon herkenbaar bent.
Bijlage 2 Betalingsvoorwaarden van de praktijk
Artikel 1
Deze betalingsvoorwaarden zijn van toepassing op alle behandelings- coachings- en supervisieovereenkomsten tussen de GZ-psycholoog Renee de Winter en de cliënt/coachee/supervisant, binnen Praktijk Het Bospad.
Artikel 2
Afspraken moeten uiterlijk 24 uur voor het tijdstip van de behandeling geannuleerd worden. Bij niet annuleren en bij annuleringen binnen 24 uur voor de afspraak is de behandelaar gerechtigd de gereserveerde tijd naar redelijkheid en billijkheid aan de cliënt/coachee/supervisant in rekening te brengen. Zie ook no- show beleid.
Artikel 3
De door de behandelaar Renee de Winter aan de cliënt/coachee/supervisant gedeclareerde kosten voor de behandeling / coaching/ supervisie dienen door de cliënt/coachee/supervisant binnen 30 dagen na de datum van de factuur te zijn betaald.
Artikel 4
Indien de cliënt/coachee/supervisant het verschuldigde bedrag niet binnen 30 dagen na de factuurdatum heeft betaald, dan krijgt de cliënt/coachee/supervisant een tweede gelegenheid om de factuur zonder ophoging van kosten binnen 14 dagen te betalen.
Artikel 5
Indien de cliënt/coachee/supervisant het verschuldigde bedrag na de eerste betalingsherinnering niet binnen 14 dagen na de datum van de betalingsherinnering heeft betaald, dan krijgt de cliënt/coachee/supervisant een derde gelegenheid om de factuur zonder ophoging van kosten binnen 7 dagen te betalen.
Artikel 6
Voldoet de cliënt/coachee/supervisant binnen 7 dagen na de datum van de tweede betalingsherinnering niet aan diens verplichtingen, dan is de behandelaar Renee De Winter zonder nadere ingebrekestelling gerechtigd incassomaatregelen te treffen, dan wel door derden te laten uitvoeren.
Artikel 7
Alle buitengerechtelijke incassokosten verband houdende met de invordering van de gedeclareerde bedragen komen ten laste van de cliënt/coachee/supervisant.
Artikel 8
Bij betalingsachterstand is de behandelaar Renee de Winter gerechtigd - tenzij de behandeling zich hiertegen verzet - verdere behandeling / coaching/ supervisie op te schorten totdat de cliënt/coachee/supervisant aan diens betalingsverplichtingen heeft voldaan.